Skip to main content

Sušeni list peršuna

Sušeni list peršuna predstavlja najvažniji i u najvećoj količini zastupljen proizvod našeg preduzeća. Nalazimo  se među najvećim proizvođačima na Evropskom tržištu.
Što se tiče upotrebe, sušeni list peršuna se stavlja kao začin u supe iz kesice i u polugotove namirnice. Naš kapacitet proizvodnje je 2.000 tona sušenog lista peršuna godišnje.

separator
persun
Poljoprivredna proizvodnja

Peršun lišćar (Petroselinum crispum) je jedan od začinskih biljaka koja se najteže proizvodi. Za njenu proizvodnju je potrebno tlo koje je bogato hranljivim sastojcima i ujednačene vlažnosti. 
Sopstvena proizvodnja čini 70% od ukupne prerađene količine, a dodatnih 30% nabavljamo iz ugovorene proizvodnje.

separator
Žetva

Naši  klimatski uslovi omogućavaju da peršun kosimo četiri puta godišnje. Posle svake kosidbe vršimo potrebnu zaštitu bilja i nadoknadu hranljivih sastojaka, a po potrebi i zalivanjem nadoknađujemo potrebu za vlagom.
Peršun lišćar proizvodimo u krugu od 30 km-a od našeg preduzeća, odakle ga i otkupljujemo od drugih proizvođača. Blizina zemljišta je važna jer peršun mora 3-4 sata nakon seče da se dopremi u sušaru da bi se sprečila fermentacija listova.

zetva
separator
prerada
Prerada

Pre sušenja iz peršuna uklanjamo korov i debela stabla, zatim sitnimo, peremo i doziramo u sušaru.
Nakon sušenja odvojimo listove od stabljike i razvrstavamo ih. Pre pakovanja uz pomoć zasićene pare sterilizujemo i zapakujemo gotov proizvod.

separator
Gotov proizvod

Peršun lišćar distribuiramo u frakcijama listova od 0,3–0,8 mm, 1–2 mm i 2–4 mm, kao i u obliku stabljike peršuna.
Pakovanje može da se vrši u kartonske kutije ili u papirne džakove.

gotov proizvod
gotov proizvod