Skip to main content

Mlevena začinska paprika

Naš pogon prerađuje začinsku papriku koja se proizvodi u dve oblasti: na severu Bačke, u regionu Potisja, i u zapadnom delu Bačke – u Podunavlju. Ove paprike po vrsti pripadaju mađarskoj sorti paprika, po svom ukusu spadaju među najbolje vrste.
Ukus mlevene paprike koju proizvodimo je, u odnosu na španski i kineski tip paprike, manje gorčast i kiseo, jelu daje svežiji, sočniji, u opštem smislu blaži ukus.
U našem asortimanu pored slatke mlevene paprike se nalazi i ljuta mlevena paprika. Kapacitet proizvodnje je 300 tona godišnje.

separator
paprika
Poljoprivredna proizvodnja

Ekonomična proizvodnja začinske paprike (Capsicum annuum) je moguće samo na tlu koje je bogato hranljivim sastojcima, uz dodatno navodnjavanje po potrebi. Paprika je biljka koja zahteva puno vode i toplote. Iako je paprika višegodišnja biljka ne podnosi niske temperature, te zbog našeg podnevlja prilikom prvih mrazova se završava njena žetva. Poseban ukus naše paprike daje veliki broj sunčannih sati godišnje. 
Najviše proizvodimo i prerađujemo vrste Sz-80 i HS-6 koje predstavljaju oplemenjene domaće sorte.

separator
Žetva

Žetva paprike je moguća mašinskim putem, ali papriku koja čini sirovinu za kvalitetan proizvod i dalje beru ručno, što značajno povećava troškove proizvodnje.
Nakon branja, paprika se dozreva u prizmama, na vazduhu, od 7 do 15 dana što obezbeđuje potpuni razvitak, formiranje i stabilizaciju boje paprike.

zetva
separator
Prerada
Prerada

U procesu sušenja papriku raskomadamo, peremo i u trakastim sušarama osušimo toplim vazduhom.
Nakon sušenja sameljemo papriku, sa tehnologijom tri para kamena. Homogenizaciju vršimo u jednoj konusnoj mešalici kapaciteta 4 tone. Po potrebi vršimo i sterilizaciju mlevene paprike.

separator
Gotov proizvod

Veličina zrna mlevene paprike koju distribuiramo je 0,4 mm. Po kvalitetu nudimo papriku sa 60–160 ASTA jedinicama boje.
Sadržaj kapsacina koji daje ljutinu ljutoj paprici iz naše proizvodnje je 5.000 skovila.
Papriku pakujemo u džakove od 25 kg.